Моят Матрак » Полезни съвети и мнения за матраци » Въздействието на съня върху работата Ви.
липсата на сън влияе на работата Ви

Въздействието на съня върху работата Ви.

Търсите начин да повишите производителността си на работното място? Мислете отвъд списъците със задачи, календарите и допълнителните чаши кафе. Вместо това се опитайте да спите добре през нощта.

Ползи от дълбок и здравословен сън.

Сънят и качественото изпълнение на работата вървят ръка за ръка. Когато спите достатъчно, здравето, благосъстоянието и работата ви се подобряват.

Сънят насърчава физическото възстановяване на организма. Докато спите, тъканите на тялото ви се възстановяват и укрепват. Сърцето ви си почива, а кръвното ви налягане се променя през нощта, за да се подобри състоянието на сърдечносъдовата система. По време на сън тялото ви също така създава хормони, които помагат на имунната ви система да се бори с инфекциите, така че добрият сън може да ви предпази от заболяване и да ви помогне да се възстановите бързо.

Сънят помага и за подобряване на психичното ви здраве, настроението и мозъчната функция. Когато наспивате добре, се събуждате с чувство на свежест и енергия. По време на сън мозъкът ви създава и поддържа пътища, които са от решаващо значение за формирането и запазването на паметта. Тези процеси спомагат за подобряване на уменията за учене и решаване на проблеми, които са от съществено значение за постигане на най-добри резултати на работното място.

Какво се случва докато спим?

Какво представлява липсата на сън?

Най-просто казано, недоспиването е резултат от липсата на достатъчно сън. Експертите препоръчват на възрастните да спят между седем и девет часа всяка нощ. Въпреки това едва 24% от българите спят безпроблемно, а до 76% споделят, че имат проблеми със съня.

76% от българите имат проблемен сън
Това означава, че над 2 000 000 българи не се наспиват добре. Най-често това се дължи на често будене през нощта (38%), трудно заспиване вечер (20%), тревожност дали и как ще спят през нощта (12%).

Източник: kakspim.bg

Липсата на достатъчно сън може да се случи на всеки, но е доста често срещано сред лицата, полагащи грижи за други хора, такива които работят на няколко места или с дълги работни смени. Работещите на смени също могат да страдат от недостига на сън, тъй като рутинната им работа не е съобразена с естествените им цикли на сън и бодърстване. Някои хора, които редовно се чувстват лишени от сън, страдат от тревожност или разстройство на съня.

Симптомите на недостиг на сън са различни при отделните хора. Вероятно не се чувствате свежи, когато се събудите сутрин. Може да се окаже, че задрямвате по време на среща, без да се усетите. Промени в настроението и способностите също са признаци на недостиг на сън.

Здравословен сън и спите ли достатъчно?

Ефекти на недоспиването върху работата

Загубата на един или два часа сън само за няколко нощи значително влошава способността на работното място. Експертите твърдят, че такава липса на сън може да се сравни с до две денонощия без никакъв сън.

Симптомите на недоспиване включват не само чувство на умора. Възможно е да се чувствате раздразнителни или да ви е трудно да се съсредоточите или да формирате спомени. Всъщност липсата на сън води до липса на когнитивни функции. При понижени когнитивни способности сте по-малко бдителни и реагирате по-бавно, което може да се отрази на изпълнението на работата ви. Може също така да ви е трудно да вземате решения и да сте по-склонни да допускате грешки. Хората страдащи от безсъние имат намалени нива на концентрация и дори трудности при изпълнението на служебните си задължения.

Липсата на сън може да доведе и до злополуки или наранявания на работното място. Вероятността сънливи служители да участват в злополука на работното място е със 70 % по-висока от тази на работници, които не са уморени.

За съжаление недоспиването може да даде на човек фалшива увереност в способностите му. Например, той може да се чувства способен да шофира, когато не трябва. Шофирането по време на недоспиване има същите или по-лоши последици като шофирането със съдържание на алкохол в кръвта от 0,05 %.

Други последици от недоспиването върху резултатите от работата включват повече отсъствия от работното Ви място и финансови загуби.

Автор

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Поръчка