Моят Матрак » Полезни съвети и мнения за матраци » Сънища: Какво представляват сънищата и защо сънуваме?
Спяща жена в облаците Сънища: Какво представляват сънищата и защо сънуваме?

Сънища: Какво представляват сънищата и защо сънуваме?

Сънища: Какво представляват сънищата и защо сънуваме?

Всеки от нас сънува, но невинаги си спомняме за сънищата ни на следващия ден. Може би поради своята неуловимост сънищата са интригували хората през цялата история. В древните култури се е смятало, че сънищата съдържат послания от боговете. В началото на XX век имало хора, които са смятали, че сънищата съдържат символични послания от подсъзнанието.

Дори и сега експертите все още не знаят, защо сънуваме.

Сънищата продължават да бъдат обект на изследване и интерес. Тълкуването на сънищата понякога се използва по време на психотерапия, а много книги твърдят, че идентифицират скритите значения зад често срещаните сънища. В научната сфера изследователите проучват как сънищата могат да повлияят на посттравматичното стресово разстройство (ПТСР) и дали сънищата изобщо имат някакво значение.

Все още има какво да научим за сънищата и сънуването. Засега ще разгледаме някои популярни теории за това защо сънуваме, различните видове сънища и как мислите ни в будно състояние влияят на сънищата ни.

Съдържание:

Защо сънуваме?

Никой не знае със сигурност защо сънуваме, въпреки това съществуват много теории. Ето няколко от тях:

 • Емоционална обработка: Сънуването може да помогне на мозъка да обработва емоциите. Често срещано явление е да сънуваме важни събития от будния живот. Известно е също, че силни негативни емоционални състояния, като тревожност и стрес предизвикват кошмари. Това може да е причината, поради която до 80 % от хората с посттравматично стресово разстройство сънуват често кошмари.
 • Хипотеза за приемствеността: Хипотезата за приемственост гласи, че повечето сънища отразяват същите понятия и проблеми, като мислите ни в будно състояние. В резултат на това може да сме в състояние да определим най-големите си притеснения, като изследваме съдържанието на повтарящите се сънища или образи от сънищата.
 • Консолидация на паметта: Някои изследователи смятат, че сънищата играят роля при формирането на паметта. Доказателствата сочат, че спящият мозък подрежда, обработва и съхранява информация от ежедневието ни, като превръща важната информация в спомени. Сънищата може също така да отразяват образи и концепции, които се съхраняват като дългосрочни спомени.
 • Обобщаване: Според сравнително нова хипотеза за свръхприспособения мозък, той свиква с еднообразните преживявания, които хората изпитват в ежедневието си. С течение на времето ние сме по-малко способни да реагираме на нови преживявания. Тази теория предполага, че странността на сънищата нарушава този цикъл, като ни помага да останем съсредоточени.
 • Творческо решаване на проблеми: Някои експерти предполагат, че сънуването помага при решаването на проблеми в ежедневието. Тази теория предполага, че сънищата ни дават възможност да „репетираме“ сценарии или да създаваме и изпробваме нови варианти.
 • Без цел: Няколко изследователи смятат, че сънищата не служат на някаква конкретна цел. Те смятат, че сънищата просто съдържат отхвърлена информация, която не е значима по никакъв начин. Те твърдят, че хората са измислили целите на сънищата постфактум, използвайки ги за предсказване на бъдещето или за разказване на истории.

Какво представляват сънищата?

Сънищата са образи и преживявания, които хората „виждат и изпитват“, докато спят. Изследователите смятат, че съдържанието на сънищата е уникално за всеки отделен човек. Те съчетават фрагменти от преживяванията, тревогите и мислите на човека от ежедневието, в нови сценарии.

Много хора сънуват цветни сънища, но някои сънуват само черно-бели. Въпреки че повечето хора „виждат“ образи от сънищата, някои изпитват и физически усещания или чуват звуци в сънищата си. Сънищата често съдържат странни образи и сценарии, които могат да се променят бързо.

Времето и перспективата в сънищата могат да се различават от тези в ежедневието. Например човек може да преживее съня си едновременно, като участник и зрител.

Кошмарите са сънища, които са плашещи и често ярки. В тях обикновено се срещат разстройващи теми, като например физическа опасност. Те са често срещани в детството и сред хората с посттравматично стресово разстройство, има и някои хора, които сънуват кошмари през целия си живот.

Кога се появяват сънищата?

Повечето хора сънуват около два часа всяка нощ. Сънищата могат да се появят през всеки един етап от съня, но повечето сънища се случват по време на съня с бързо движение на очите (REM). Сънищата, които се случват по време на REM съня, са по-ярки от сънищата, които се случват по време на други фази. Повечето кошмари също се сънуват по време на REM съня.

Съществуват два вида сън: REM, който е само една фаза, и non-REM, който се състои от три фази. Всеки етап включва различни механизми на мозъка и тялото. Обикновено хората преминават през четирите етапа многократно в рамките на една нощ. Най-дългите и дълбоки периоди на REM сън обикновено се случват по-близо до сутринта.

По време на REM съня мускулите на ръцете и краката се парализират. Това ви пречи да станете и да изиграете сънищата си.

Влияят ли сънищата на съня?

Сънищата могат да повлияят на качеството и количеството на съня. Хората, които често сънуват кошмари, могат да развият тревожност по отношение на съня и сънищата си. Ако кошмарите ги събуждат или предизвикват неспокоен сън, те могат да изпитат и когнитивни симптоми на недоспиване, като влошена памет и неспособност за концентрация.

Видът на съня, който получаваме, обаче също може да повлияе на сънищата ни. Висококачественият и спокоен сън например може да предотврати появата на кошмари.

Често срещани видове сънища

Съществуват много различни видове сънища. Често срещани образи или теми, които много хора сънуват, включват летене, преследване, неуспешен изпит или падане. Някои от тях, като например сънищата с треска, могат да се появят само по време на определено физическо или психическо състояние.

 • Повтарящи се сънища: Тези сънища се случват нощ след нощ или няколко нощи във времето и включват сходни ситуации и събития. Някои изследователи смятат, че повтарящите се сънища са резултат от незадоволени психологически потребности. Те смятат, че тези сънища се появяват, когато човек преживява дълготраен, неразрешен конфликт.
 • Ярки сънища: Ярките сънища може да са по-лесни за запомняне поради силната им образност. Освен това те могат да „изглеждат“ по-реални от другите сънища.
 • Кошмари: Кошмарите са ярки, обезпокоителни сънища, които често предизвикват безпокойство. Те са по-често срещани по време на стресови периоди и след травматични преживявания. Хората с кошмарно разстройство сънуват повтарящи се лоши сънища, като понякога сънуват няколко кошмара в една нощ.
 • Осъзнати сънища: Осъзнатите сънища възникват, когато човек осъзнава, че сънува, но не се събужда. Индивидът е в състояние да контролира своите действия и събития в съня. Хората може да са в състояние да предизвикат осъзнати сънища чрез обучение на мозъка или приемане на лекарства.
 • Трескави сънища: Треската може да предизвика странни и неприятни сънища. Често срещаните теми на сънищата с треска включват изкривени пространства, физически заплахи, болести или проблеми, свързани със здравето и горещина.

Как да тълкуваме сънищата си?

Много книги и уебсайтове предлагат наръчници за тълкуване на сънища, които твърдят, че разкриват значението на често срещаните образи от сънищата. Трябва да се отбележи, че няма доказателства, че сънищата съдържат повече символика, отколкото нашите мисли в будно състояние.

Вместо това някои изследователи смятат, че сънищата са съставени от парчета образи, тревоги и сценарии от ежедневието ни. Това означава, че повечето сънища са уникални и имат значение само за отделния човек.

Нашето физическо и психическо здраве също може да повлияе на съдържанието на сънищата ни. Например сънищата с треска често са свързани с това, че сте болни или ви е прекалено горещо. Хората с определени здравословни състояния са по-склонни да сънуват кошмари. Те включват:

 • Посттравматично стресово разстройство
 • Остро стресово разстройство
 • Нарколепсия
 • Тревожно разстройство
 • Депресия
 • Шизофрения
 • Гранично личностно разстройство

Макар, че върху сънищата ни могат да влияят различни фактори, някои хора вярват, че някои често срещани сънища имат определено значение.

 • Изпадане на зъби: Сънищата за загуба на зъби са почти универсални. Някои предполагат, че загубата на зъби в съня символизира психологически стрес, но скорошно проучване твърди, че те може просто да са свързани с болки в челюстта или зъбите.
 • Преследване: Подобно на много други често срещани сценарии на кошмари, сънищата, в които ви преследват, могат да показват, че сте стресирани. Кошмарите се появяват по-често по време на стресови периоди или след негативни преживявания.
 • Изневяра: Възможно е да сънувате, че вие или вашият партньор изневерявате, ако в миналото сте имали подобен опит. Тези сънища могат да бъдат и знак, че сте ревниви в романтичните отношения или, че ви липсва интимност в ежедневието.

Съвети, които да ви помогнат да си спомните сънищата.

Изследователите смятат, че най-добрият начин да запомните сънищата си е да си кажете, че те са значими или важни. Има няколко начина, по които можете да затвърдите идеята, че сънищата Ви са важни.

 • Запишете ги: Дръжте бележник и химикал до леглото си, за да можете да записвате сънищата си веднага след като се събудите. Ако ви е неудобно или трудно да записвате сънищата си на хартия, помислете дали да не използвате диктофон или да изпробвате приложение за водене на дневник на сънищата си.
 • Опитайте с витамин В6: Някои данни сочат, че приемът на витамин В6 преди лягане може да ви помогне да запомните сънищата си. Изследователите смятат, че витаминът може да е полезен за ясните сънища.
 • Напомняйте си: Преди да заспите си кажете, че ще си спомните сънищата си, когато се събудите.

Как да сънуваме осъзнати сънища?

Осъзнатото сънуване може да има няколко приложения. Невробиолозите се интересуват от осъзнатите сънища, защото те потенциално биха могли да им помогнат да изследват съзнанието. Някои терапевти проучват осъзнатото сънуване, като начин да помогнат на хората с посттравматично стресово разстройство да се справят с депресията и тревожността, дължащи се на кошмарите. И накрая, много хора изследват осъзнатите сънища от личен интерес.

Съществуват многобройни техники и трикове, които са предназначени за предизвикване на осъзнати сънища.

 • Заявете намерението си: Следващият път, когато легнете, си спомнете за последния си сън. Представете си, че сте се върнали в този сън. Кажете си, че следващия път, когато сънувате ще си го помните.
 • Практикувайте тестване на реалността: Някои действия може да улеснят осъзнаването, че сънувате. Те включват опити за издишване през затворената уста и опити за прокарване на пръстите на едната ръка през другата.
 • Кондиция на ума и тялото: Някои хора вярват, че има оптимално физическо състояние за предизвикване на осъзнато сънуване. Те се фокусират върху заобикалящата ги среда, дишането и слуха за няколко цикъла, преди да заспят.

Как да предотвратим кошмарите?

Най-добрият начин за предотвратяване на кошмарите зависи от причината за появата им. Въпреки това извършването на определени промени в начина на живот, може да помогне на някои хора да сънуват по-малко кошмари.

 • Дайте приоритет на съня: Подобряването на хигиената на съня може да предотврати или намали кошмарите. Избягвайте алкохола, стимулантите и тежките ястия преди лягане. Поддържайте постоянен график за сън и релаксираща вечерна рутина. Седем съвета за по-добър сън
 • Променете лекарствата: Много лекарства могат да предизвикат кошмари. Ако смятате, че дадено лекарство ви причинява лоши сънища, задължително се консултирайте с лекаря си, преди да промените дозата или да спрете лекарството.
 • Посъветвайте се със специалист: Не се колебайте да говорите с лекар или специалист по психично здраве, ако кошмарите ви причиняват проблеми със съня. Понякога лечението на основното заболяване като депресия, тревожност или посттравматично стресово разстройство може да намали или напълно да премахне кошмарите.
 • Проучете възможностите за когнитивно-поведенческа терапия (КПТ): Някои хора успяват да предотвратят кошмарите чрез КПТ. КПТвключва работа с терапевт за промяна на мислите и чувствата, които могат да предизвикат кошмари.

Автор

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Поръчка