Моят Матрак » Полезни съвети и мнения за матраци » Твърд или мек матрак? Кой е по-добър?
Твърд или мек матрак е по-добър?

Твърд или мек матрак? Кой е по-добър?

Твърд или мек матрак? Кой е по-добър?

В тази статия ще разберете, какви са разликите между твърд и мек матрак, какви са предимствата и недостатъците на двата, както и как да определите, какъв би бил подходящ за Вас. Надяваме се да сме полезни в избора на нов матрак 🙂

Спането на твърд или мек матрак може да има значителна разлика в зависимост от вида опора, от която се нуждаете. Това, което е удобно за един човек, може да е непоносимо за друг, а позите за сън, често показват кой вид матрак ще бъде подходящ за Вас.

Ако се борите с болки и страдания и спите настрани, останете на линия, ще обсъдим причините, поради които може да е подходящ за Вас по-мек матрак. Освен това, ако имате проблеми с гърба, ще ви помогнем да разберете защо твърдия матрак може да е най-доброто. Това е само върхът на пословичния айсберг на тази тема, затова по-долу ще обясним допълнително как да вземете решение каква твърдост е подходяща за Вас.

Как се определя твърдостта на матрака?

Нивата на твърдост обикновено са 5:

Когато четете отзиви, имайте предвид, че твърдостта и комфорта е субективна. Въпреки това, в Моят Матрак се стараем да даваме изчерпателна информация, за да помогнем на нашите клиенти да могат да направят правилен избор между твърд или мек матрак. При нас можете да избирате от моделите на Magniflex, Нани, isleep, Екон, Paradise, Тед, Don Almohadon и Ergonomico.

Какво е твърд матрак?

Въз основа на определенията на производителите, твърди за всички матраци определени от тях като средни към твърди и твърди матраци.. Обикновено по-тежките хора усещат матрака като по-меко, отколкото по-леките, и обратното. Матрак със средна твърдост е друг популярен избор и е най-често използваният диапазон от производителите, тъй като е най-универсален. Тези модели обикновено имат стабилна опора, като същевременно запазват жизненоважното облекчаване на натиска и натоварването.

Предимства на твърдия матрак

Твърдите модели са отлични за поддържане на гръбначния стълб в една линия, особено ако се борите с проблеми с гърба. Ако някога сте ходили на терапевт, усещате болки в долната част на гърба или изпитвате тъпа болка в седалищния нерв, по-твърдият продукт може да бъде отлично решение за вас.

Когато си мислим за легло, повечето от нас си мечтаят да скочат в подобна на облак възглавница. Въпреки това много хора, които спят по корем и по гръб, предпочитат по-твърда повърхност, защото тя поддържа гърба им в правилна форма. По-здравите повърхности все пак могат да съдържат и меки горни слоеве, предлагащи комфортна, но поддържаща структура.

За кой е подходящ твърд матрак?

 • За тези, които спят по корем
Спящи по корем твърд или мек матрак е подходящ

Спящите по корем, често избират по-твърди модели, защото се нуждаят от по-твърда опора. Ако спите на мека повърхност, гърбът ви може да „потъне“ от таза, а това може да доведе до хиперекстензия на гръбначния стълб и до неприятно натоварване на долната част на гърба.

 • Спящи по гръб
Спящи по гръб твърд или мек матрак е подходящ

Спящите по гръб обикновено се нуждаят от по-добра опора и затова се възползват от по-твърда конструкция. Здравата опора поддържа бедрата повдигнати, което прави по-твърдите легла чудесни за тази поза.

 • Ако винаги Ви е горещо в леглото

По-твърдите продукти обикновено позволяват на спящия да се чувства повече „отгоре“ на леглото, отколкото да потъват в слоевете. Това е предимство за тези хора, тъй като когато не потъват в матрака, това би трябвало да ви осигури по-голям въздушен поток и прохлада. Също така за тези от Вас има модели с мемори гел пяна с охлаждащ ефект.

Недостатъци на твърдия матрак

Много хора се борят с болки в ставите, тазобедрените стави и раменете, както и с други чувствителни места, а меката повърхност може да осигури огромно облекчение за тези проблеми. За хората, които спят настрани са подходящи средни модели, тъй като те поемат добре повечето форми на тялото при тази поза и не изкривяват гръбначния стълб. Ако спят на твърда повърхност, те могат да изпитат остра болка в тазобедрената става поради това, че твърдите продукти, не могат да поемат добре формата на тялото при поза настрани и натоварват ставите и мускулите.

Какво e мек матрак?

Считаме, че меки са всички модели определени от производителите като средни към меки и меки матраци. Меките продукти, често намаляват натиска върху тялото чрез по-меки слоеве, които осигуряват повече комфорт. Въпреки това, в зависимост от спящия, те не осигуряват толкова добра опора.

Предимства на меките матраци

По-меките варианти могат да предложат значителни предимства на спящите настрани и на тези, които се нуждаят от плюшено облекчаване на натиска. Хората, които спят настрани, обикновено понасят по-голямо напрежение в областта на раменете и бедрата, тъй като те често са най-широките части на тялото ни.

Използването на по-мек матрак може да помогне за облекчаване на тези болки, като предлага успокояващо облекчение и нежна опора. Освен това меките варианти трябва да отговаря на извивките на тялото ви, като запълва пространствата, където се нуждаете от опора, и нежно „поемат“ формата на бедрата и раменете.

За кой е подходящ мекия матрак?

 • За поза на сън настрани
Поза на сън настрани твърд или мек матрак е подходящ

Повечето странични спящи хора оценяват плюшения модел. По-меките легла позволяват на страничните спящи да почиват с по-голямата част от теглото си върху по-тънка повърхност и въпреки това да получават добро облекчение на натиска.

 • За по-леки хора

Ако сте под 50 килограма вероятно този тип модели ще са Ви по-удобни от по-твърдите.

Недостатъци на меките матраци

Тези, които спят по корем и гръб, може да не им е удобен мек матрак. За да се поддържа правилна позиция през нощта, бедрата трябва да са повдигнати за да не се изкривява гръбначният. Когато спят върху твърд продукт, спящите по корем рискуват да „пренавият“ гръбнака си, а спящите по гръб – да го изкривят още повече. За тези хора по-твърдите матраци обикновено са по-добър вариант.

Как да изберем подходяща твърдост на матрак?

Не всички матраци са еднакви и не всички са направени така, че да са подходящи за всички хора. Всички ние имаме уникални нужди и предпочитания. Ето няколко характеристики, които трябва да имате предвид, за да ви помогнат да решите кой модел е най-подходящо за вас.

 • Лични предпочитания
  Имайте предвид как обичате да се чувствате, когато си лягате. Ако ви се струва, че често заспивате на твърдия си диван, а не на мекото си легло, може би искате по-твърд матрак.
 • Вашето тегло
  Тези, които тежат по-малко от 50-60 килограма, често се нуждаят от по-мек продукт, тъй като малкото им тегло не винаги може да активира различните слоеве в по-твърдия модел. От друга страна, по-тежките хора вероятно ще се нуждаят от по-здрав модел, тъй като мекия матрак няма да предостави нужната опора.
 • Позиция на сън
  Хората, които спят настрани, обикновено се нуждаят от по-мека повърхност, която да се адаптира към извивките на тялото. Тези видове продукти могат да се харесат и на хората, които спят по гръб, стига гърбът им да е в добро здраве. Хората, които спят по корем, и някои от тези, които спят на гръб, често оценяват добре по-твърда опора, за да поддържа бедрата повдигнати.
 • Предпочитания на двойките
  Споделянето на леглото с партньора може да бъде трудно; някои модели обаче могат да помогнат. Ако се борите за пространство, от жизненоважно значение е да имате матрак с оптимална опора на ръбовете, така че да можете да се разпрострете колкото е възможно повече, без да имате чувството, че ще паднете. Освен това матракът с качествена изолация на движенията е от първостепенно значение, за да се намали безпокойството. Освен това може да имате нужда от различна твърдост, затова може да разгледате модели с двойни ядра.

Често задавани въпроси

Твърдият матрак ще стане ли по-мек с течение на времето?

Да, твърдият матрак ще омекне с течение на времето. Ако искате да омекотите матрака си по-бързо, можете да ходите върху него всеки ден, за да го обработите.

Мек или твърд матрак е по-добър при болки в гърба?

Хората с болки в гърба често извличат най-голяма полза от матраци, които предлагат средно твърдо усещане, тъй като те осигуряват едновременно силна опора и облекчаване на натиска. Макар че мекото легло може спомогне за облекчаване на болните стави и мускули, липсата на опора може да повлияе на позицията на гръбначния стълб, което да влоши болките в гърба. Обратно, твърдият матрак може да се отличава с поддръжка, но да няма достатъчно мекота, за да облекчи на точките на натиск, което може да доведе до дискомфорт.

Какъв матрак е най-подходящ – твърд или мек?

Отговорът на въпроса дали мекият или твърдият матрак е най-подходящ, зависи изцяло от конкретния човек или двойка. По-голямата част от наличните матраци са със средна твърдост, тъй като тя е най-универсална за опора на тялото и облекчаване на натиска. Но пък по-леките хора и хората, които спят настрани, може да се радват повече на меки модели, а по-тежките и тези, които спят по корем, може да смятат, че твърдите матраци са по-добрият избор.

Как да разберете дали матракът ви е прекалено твърд?

Матракът ви вероятно е прекалено твърд, ако се събуждате с болки в области като коленете, раменете и бедрата. Възможно е също така да изпитвате дискомфорт, когато се опитвате да заспите през нощта. Ако случаят е такъв, можете да инвестирате в мек топ матрак, за да осигурите по-голямо облекчение на натиска.

Как да разберете дали матракът Ви е прекалено мек?

1. Ако сутрин се събуждате със схващания и болки в долната част на гръбначния стълб, вероятно матрака Ви е прекалено мен, защото позволява на таза Ви да „потъне“ в него и изкривява тялото.
2. Ако Ви е трудно да променяте позата си за сън, вероятно Ви е нужен матрак с по-висока твърдост.
3. Ако спите по корем и имате болки във врата и раменете, то вероятно матрака Ви е прекалено мек.

Заключение

Изборът на нов матрак е важно решение. Повърхността, върху която спим, оказва значително влияние върху качеството на съня, живота и здравето ни. Почивката е неразделна част от живота ни; не можем да функционираме правилно, да работим, да обичаме или да живеем без адекватно нощно презареждане.

Имайте предвид това, което обсъдихме по-горе, и помислете коя позиция за сън предпочитате. Не всички матраци са еднакво направени, но със сигурност ще се намери такъв, който да отговаря на вашите нужди и предпочитания. Трябва само да вземете предвид критичните фактори и за нула време ще сънувате с лекота.

Автор

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Поръчка