Моят Матрак » Полезни съвети и мнения за матраци » Какво е полиуретанова пяна (Дунапрен)? Характеристики и предимства.
изделия и матраци от Полиуретанова пяна - Дунапрен

Какво е полиуретанова пяна (Дунапрен)? Характеристики и предимства.

В тази статия ще научите повече за полиуретановата пяна, какви са характеристиките и предимствата й, които я правят предпочитана в производството на матраци. Вероятно ще чували и другото й наименование, което е широко разпространено в България, а именно Дунапрен.

Какво е полиуретановата пяна (Дунапрен)?

Полиуретановата пяна (PPU) е пенообразен материал, който се състои от до 90% въздух. Характеристиките му имитират естествения латекс, но се отличава с по-ниска цена, благодарение на относително ниските производствени разходи. Полиуретановата пяна се предлага с различна твърдост, което позволява комбинирането ѝ с други материали за постигане на най-добрите свойства на продуктите. Често е възможно да се срещнат комбинации с естествен латекс, кокосови вложки и метални пружини.

На българския пазар можете да я срещнете под много различни наименования, като пенополиуретанова пяна, полифлекс пяна, еластична пяна, високоеластична пяна, дунапрен и дори гъба. Това не трябва да Ви бърка, защото материала е полиуретанова пяна, но с различни характеристики.

Защо се използва тази пяна в матраците?

Матраците от полиуретанова пяна имат висока издръжливост. Колкото по-висока е плътността, толкова по-тежък е матракът. Но дори и при най-висока плътност тя е еластична и устойчива, което е необходимо за комфортен сън. Ето защо не винаги матрака с Дунапрен е лош и нискокачествен матрак. Разбира се в най-ниския клас евтини матраци, има варианти, които не са много издръжливи, но за да се постигне ниската цена, трябва да се спести от нещо.

Характеристики на матраците с полиуретанова пяна

  • Ниски разходи. Това е основното предимство на полиуретановата пяна пред аналозите, изработени от естествени материали. Ако сравните цената на матраците от полиуретанова пяна с тази на матраците от естествен латекс, разликата може да бъде много голяма.
  • Еластичност. Материалът има отлична способност за възстановяване след премахване на натоварването, като по този показател превъзхожда дори естествения латекс. Матраци от полиуретанова пяна могат дори да се навиват на руло, но не трябва да се съхраняват дълго време в този вид.
  • Въздух пропускливост. Структурата на полиуретановата пяна се състои от множество пори, през които въздухът може свободно да циркулира. Матракът с полиуретанова пяна не абсорбира влага и миризми. Това е особено важно, ако матракът се купува за бебе. Ако по някаква причина бебешкият матрак се намокри, можете да го изсушите за няколко часа на открито.
  • Ортопедичен ефект. Плътните видове полиуретанова пяна, чиято твърдост е по-висока от нормалната, осигуряват добра опора на гръбначния стълб по време на сън. Съществуват и подобрени модели със зони на твърдост, както и с масажен ефект.

При нас ще намерите матраци с пяна от Magniflex, Нани, isleep, Paradise, Тед, Don Almohadon и Ergonomico.

Разгледайте нашите предложения на матраци с пяна

Автор

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Поръчка