Моят Матрак » Полезни съвети и мнения за матраци » От какво се изработват матраците?
От какво се изработват матраците?

От какво се изработват матраците?

От какво се изработват матраците?

В Моят Матрак разполагаме с широка гама от матраци, така че всеки наш клиент да има богат избор. Нашите висококачествени матраци са изработени с различни видове пълнежи, всеки от които е подбран заради различните предимства, които може да предложи. Ако някога сте се чудили от какво се изработват матраците, тази статия ще ви разкрие всичко.

Трите най-често срещани слоя в матрака са:

 1. Поддържащ слой – Ядро
 2. Комфортен слой
 3. Калъф

При нас можете да поръчате матраци от моделите на Magniflex, Нани, isleep, Екон, Paradise, Тед, Don Almohadon и Ergonomico.

Поддържащ слой – Ядро

Поддържащият слой на матрака представлява сърцевината и се намира под слоевете за омекотяване и калъф. Тук се поддържа опората за гръбначния стълб и се помага на комфортните слоеве да разпределят тежестта на тялото ви. Поддържащите слоеве най-често са изработени от пружини или пяна.

От какво се изработват матраците? Пяна, бонел и покет пружини
 • Пружини. Изработен с традиционни бонел пружини или покет пружини, този тип поддържащ слой спомага да се поддържа тялото ви по цялата площ на матрака.
 • Ядро от пяна. Поддържащият слой от пяна обикновено е с висока плътност за допълнителна здравина и издръжливост. Те също така често се изработват с хипоалергенни свойства.

Комфортен слой на матрака.

Комфортният слой формира средната част на матрака – частта, която ви осигурява комфорт и мекота. Ако матракът ви е двулицев, ще получите два комфортни слоя от двете страни на матрака. Комфортните слоеве най-често са изработени от мемори пяна, латекс, гел пяна, естествени или синтетични влакна.

 • Memory Foam (Мемори пяна). Мемори пяната е тази, която ви дава успокояващо, потъващо усещане, когато лежите върх. Тя се адаптира към контурите на тялото ви за облекчаване на натиска.
 • Естествени пълнежи. Съществуват много различни видове естествени пълнежи, но най-популярните ни влакна за комфортен слой включват: памук, коприна, вълна, мохер, коноп и кашмир. Подобни влакна съдържат естествени свойства за регулиране на температурата и луксозна мекота.
 • Латекс. Латексът е естествен материал, който е отзивчив, хипоалергенен, устойчив на мухъл, плесен и дори на прахови акари. Той също така помага за облекчаване на точките на натиск.
 • Гел пяна. Матраци с гел съдържат слой комфортна мемори пяна, който е напоен с гел за охлаждане и отпускащо усещане за потъване.
 • Синтетични материали. Синтетичните комфортни слоеве са изработени предимно от полиестер. Полиестерът е нашият бюджетен вариант, но с голяма издръжливост, добра циркулация на въздух и може да се рециклира.

Калъф на матрака

Калъфът на матрака представлява най-горния слой – повърхността за спане. Обикновено калъфите са издръжливи, но меки на допир и понякога могат да се свалят за машинно пране.

Калъф от текстил

По-голямата част от нашите матраци са завършени с белгийски калъф от текстил, който е изработен от вискоза. Този материал на растителна основа е дишащ и тъкан с меко на допир покритие, което не се рони и не се разтяга.

Плетено покритие

Плетените калъфи за матраци осигуряват уютно и меко покритие с добра въздухопропускливост , благодарение на структурата на отворената плетка.

Ватиран калъф

Ватирането осигурява меко и приятно на допир покритие.

Вграден Топер

Някои от нашите матраци от по-висок клас се предлагат с допълнителен слой – Топер. Това е топ матрак върху матрака за допълнителен комфорт и омекотяване.

Автор

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Поръчка