Меню Затваряне
Еднолицев матрак

Еднолицев матрак

В тази статия ще прочетете какво е еднолицев матрак, за какъв тип легла е подходящ и какви видове еднолицеви матраци се предлагат на пазара.

Един от първите въпроси при покупката на матрак е свързан с това дали матракът да е еднолицев или двулицев. Мнозина считат цената на еднолицевия матрак за предимство, а някои от характеристиките му – например факта, че не се обръща, за недостатък.

Разбира се, както при всеки продукт, нещата не са черно-бели и е полезно, преди да вземете окончателното решение да се запознаете с няколко факта за еднолицевия матрак.

Какво представлява еднолицевият матрак?

Основната разлика между еднолицевия и двулицевия матрак е начинът, по който всеки от тях е изграден. Еднолицевите матраци се наричат така, защото винаги имат вградена рамка от долната страна. Това означава, че при тях не е нужно да се купува допълнително подматрачна рамка и също, че този тип матраци не могат да се ползват и от двете страни, нито да се обръщат.

Често срещана заблуда е, че еднолицев означава матрак, който има само един пласт. Всъщност всеки еднолицев матрак е съставен от няколко компонента, различни по вид и материал. Най-често това са вградена рамка и мека част върху нея (наричана още пълнеж или ядро).

Какви са вградените рамки на еднолицевия матрак?

Има два варианта на вградени рамки в еднолицевите матраци: метални и дървени.

Еднолицев матрак

Матраци с метални рамки се предлагат в асортимента на матраци Латекс (Екон) и матраци Нани, а матраци с дървени рамки се изработват от Матраци Paradise, матраци Тед и други български производители.

Изборът между дървена и метална рамка най-често зависи от предпочитанията за издръжливост.

Дървените рамки са препоръчителни при помещения с по-висока влажност. Тяхно предимство е по-добра циркулация на въздух.

Металните рамки са добър избор за по-големи натоварвания. Те са доста по-издръжливи, особени ако имате деца и те обичат да скачат на матраците.

Разгледайте всички еднолицеви матраци, които можете да закупите от Моят Матрак Тук

Какъв е пълнежът на еднолицевия матрак?

Меката част над вградената рамка при еднолицевите матраци също бива различна.  Според това каква мекота, материал и усещане на матрака предпочитате, при еднолицевите матраци можете да избирате между следните ядра:

Бонел пружини

Това са спираловидно свързани пружини от тел с различна дебелина.

Бонел пружина за еднолицев матрак

Пенополиуретанова пяна

Това е устойчива пяна с голяма плътност.

Еднолицев матрак с Пенополиуретанова пяна

Високо еластична пяна

Това е пяна с висока плътност, която се деформира трудно и предоставя висока устойчивост.

Мемори пяна

Това е високоеластична термоактивна материя, която се приспособява формата към тялото, което оказва натиск. Вижте повече за мемори пяната в статията Матраци с Мемори пяна.

еднолицев матрак с Мемори пяна

Pocket spring

Това е сърцевина от малки пружини индивидуално опаковани в текстил. Вижте повече за нея в статията Pocket Spring Матрак.

Еднолицев матрак с pocket spring

Латекс

Латексът се произвежда от млякото на каучуково дърво по технология на Dunlop. Вижте повече за него в статията Латексови Матраци – Предимства.

латекс

Сред асортимента матраци на пазара се предлагат и комбинирани еднолицеви матраци. Това са матраци с пенополиуретанова пяна с мемори пяна и матраци с Pocket spring пружини с мемори пяна. Подобни комбинации увеличават комфорта и устойчивостта, които сърцевината на матрака предлага.

Голяма част от еднолицевите матраци могат да бъдат и изработени по размерите, които са ви необходими. В този случай поръчката отнема няколко дни повече. В Моят Матрак можете да поръчате всякакъв размер матрак като се свържете с нас на телефон: 0885 119029

Ако се колебаете какъв еднолицев матрак да изберете или имате нужда от повече информация, посетете нашата мострена зала или се свържете с нас на телефон: 0885119029.

Нашите предложения:

Често Задавани Въпроси:

За какво легло е подходящ еднолицевият матрак?

Важно при вземане на решение дали да закупите еднолицев или двулицев матрак е леглото. Има легла, които са конструирани само и единствено за еднолицев матрак. При тях матракът стъпва върху страниците на легло и не позволява поставянето на подматрачна рамка и двулицев матрак. В такъв случай за този тип легла е задължително да се купи еднолицев матрак.
В голям част от случаите еднолицев матрак се търси и за легла с повдигащ механизъм. При тях механизмът се захваща директно към вградената рамка на матрака с винтове за дърво.
Легло с повдигащ механизъм
Дори моделите с вградена метална рамка имат дървени трупчета предназначени за захващане на механизъм.

В какви размери се предлагат еднолицевите матраци?

Еднолицевите матраци се предлагат в разнообразие от размери, като стандартните размери са:
72/190 см.
82/190 см.
90/190 см.
114/190 см.
120/190 см.
140/190 см.
144/190 см.
160/190 см.
164/190 см.
82/200 см.
90/200 см.
100/200 см.
120/200 см.
140/200 см.
144/200 см.
160/200 см.
164/200 см.
180/200 см.
200/200 см.

Трябва ли подматрачна рамка за еднолицев матрак?

Накратко Не. Еднолицевият матрак има вградена рамка в него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *