Моят Матрак » Полезни съвети и мнения за матраци » Как да спрете да се въртите в леглото и да заспивате по-лесно?
Часовник с лого на Моят Матрак и човек, който се прозява - Спрете да се въртите

Как да спрете да се въртите в леглото и да заспивате по-лесно?

Как да спрете да се въртите в леглото и да заспивате по-лесно?

Полунощ е. Навън е непрогледен мрак. Всички спят, но Вие не. Въртите се и се мятате в леглото, и това ви вбесява допълнително, защото сте уморени и искате само да заспите.  За щастие имаме няколко съвета, които могат да Ви помогнат да решите този проблем.

Каква е причината?

Преди да започнем със съветите нека помислим каква е причината да се въртите неспокойно преди сън.

Стрес

Последните проучвания показват, че тревожността и стресът могат да окажат негативно влияние върху качеството на съня Ви. Стресираният ум може да ви накара да се напрегнете и по-трудно да се настроите за сън. Тялото не може да достигне точката на спокойствие, която му е необходима за да заспи.

Свръхстимулация

Все повече се говори за вредата от синята светлина, която излъчват телефоните, телевизорите и други електронни устройства. Тази светлина забавя хормона мелатонин, който регулира съня ни. Освен това силните звуци и ярките светлини могат да ни стимулират прекалено и да ни поддържат будни.

Може да се изненадате също да научите, че когато сме много уморени ни е по-трудно да заспим. Също така, ако се опитвате да заспите, когато не сте уморени, може да се получи точно обратният ефект. Дрямката през деня също може да е причина да не можете да заспите вечер.

Ето и нашите съвети, с които спрете да се въртите в леглото и да заспивате по-лесно?

Инвестирайте в комфорт

Матракът очевидно играе много важна роля за качеството Ви на сън. Уверете се, че той е не само удобен, но и е подходящ за Вашата позиция на сън. Обърнете внимание и на възглавницата си. Ако се събуждате сковани и с болки, то матракът и възглавницата са възможната причина. Можете да откриете съвети за изборът на матрак според позата на сън тук.

Температурата

Сигурно сте чували хората да споделят, че е по-добре да се спи в студена стая. Затова се уверете, че сте настроили температурата в спалнята до необходимите градуси. Според изследванията най-подходящата температура за сън е между 15,6 и 19,4 градуса.

Не се мъчете

Странен съвет наистина, но ако не можете да заспите и не спирате да се мятате по-добре станете. Ако прекалено се насилите това може да доведе до негативни асоциации с леглото Ви. Затова Ви съветваме да отидете до другата стая и да прекарате малко време с нещо успокояващо, като четене на книга например. И когато се почувствате, че наистина Ви се спи, скачайте обратно в леглото.

Тренирайте

Тренировките подобряват качеството на съня и спомагат за спадане нивата на стрес. Само се уверете да го правите поне 4 часа преди времето за сън. Ако тренирате непосредствено преди времето за лягане, телесната Ви температува ще бъде повишена и може да Ви е по-трудно да заспите.

Без телефон

Казвали сме го и преди, ще го кажем и сега. Постарайте се да не използвате никакви електронни устройства поне час преди лягане. Опитайте се да оставите телефона си в другата стая, за да не посягате към него по навик. Телевизорът също не Ви помага. По-добре изберете книгата преди сън.

Техники за релаксация

Има различни техники, които да Ви помогнат да се преборите със стреса и тревожността. Опитайте  с медитация или дълбоко поемане на въдух, за да успокоите тялото и ума си, по този начин ще Ви е по-лесно да достигнете точката на покой необходима Ви за да заспите.

Добра хигиена

Ако въртенето вечер е придружено с кихане и сърбеж, възможно е да страдате от алергия. Във Вашият матрак е възможно да има акари и други алергени. Матраците абсорбират цялата пот, масла и кожни клетки, които се отделят от телата ни всяка вечер. Много хора не осъзнават, че причината в неспокойният сън и зачервените очи може да се дължи именно на този тип алергии. Потърсете протектор за Вашият матрак и възглавница, които осигуряват допълнителна защита и лесно могат да се изперат. По този начин не само си осигурявате по-добра хигиена за матрака, но и удължавате неговият живот.

Автор

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Поръчка