Моят Матрак » Полезни съвети и мнения за матраци » Седем съвета за по-добър сън
спящо бебе с лилаво розова шапка

Седем съвета за по-добър сън

Седем съвета за по-добър сън

Един пълноценен и добър сън е предпоставка за поддържане на здравето ни. Хората, който спят малко, не могат да се заредят  с достатъчно енергия и това води до опасност от различни болести. Такива са наднормено тегло, депресия, отслабване на имунитета, диабет тип 2, високо кръвно, сърдечни заболявания.

Средно човек се нуждае от 7-8 часа сън, като тези стойности варират според собствените нужди. Докато спим преминаваме през фаза на дълбок сън, както и фаза на по-лек сън. И двете фази са важни, като спомагат тялото да си отпочине и същевременно мозъка да си набави нови сили. Спим ли твърде малко или ако нощем се будим често за по-дълъг период, прекъсваме тези фази на спане и това се отразява на енергията/силите ни.

Няколко малки трика, които могат да ни помогнат за по-пълноценен, дълбок и здрав сън:

  1. Да се погрижим за температура подходяща за спане – това значи между 16 и 18 градуса. Преди лягане непременно да се проветри стаята за 10 мин. и то при напълно отворен прозорец, само леко открехнат не е достатъчно. Особено през зимата, от топлия и сух въздух на отоплението, овлажнител за въздух или просто една мокра кърпа са добра алтернатива за по-влажен въздух. С напредване на технологиите, вече има решения като пречиствател за въздух, който гарантират чистотата му във Вашият дом.
  2. Спалнята е добре да бъде напълно изолирана и затъмнена или ако не е, да се използва маска за спане, а при шум да се използват тапи за уши.
  3. Да се подбира добре матрака, като се вземе под внимание дали ще спите сам или двама, предпочитаната позиция на спане, предпочитана твърдост на матрака. Настоявайте за тест на матрака и съвета на специалистите. Разгледайте нашите предложения на матраци.
  4. Определяне на един и същ час на лягане: който си ляга по различно време, стресира целия организъм. Особено хора, които работят на смени страдат от нередовен ритъм на спане. Затова е добре да внимавате, доколкото работата позволява, на един и същ час на заспиване и събуждане.
  5. Стреса е убиец на съня. Опитайте се да не „вземате“ проблемите от деня в леглото, колкото и да е трудно да „изключите“, но може да опитате с изпитани упражнения за отпускане или йога. Избягвайте също така и нощното прекомерно използване на тв и телефон.
  6. Избягвайте алкохола късно вечер. Вярно е, че чаша бира или червено вино ни правят сънливи (доспива ни се), но не ни помагат за дълбок сън. Понеже мозъка ни продължава да работи и в дълбоката фаза на сън, но от алкохола се намаля способността да се регенерира.
  7. Спорта ни ободрява. Нещо, което искаме нощем да избегнем. Затова важи: малка разходка преди заспиване е абсолютно безвредна, но след 10км. бягане , може да не заспите лесно.

Полезно видео с музика за сън, изработено специално за нашите клиенти. Музиката съдържа комбинация от матрица на Гаряев, биорезонанс и бял шум, които ще Ви помогнат да заспите по-бързо и дълбоко.

Автор

Поръчка