Как да ставаме рано? Часовник с чаша кафе и лого на Моят Матрак

Как да ставаме рано?

Как да ставаме рано? Ако сте си дали новогодишно обещание да промените начина си на живот към добро, то да се превърнете в ранобудник е добро начало. Не само, че хората, които стават рано имат по-добър сън, но и медицинските изследвания доказват, че те са и по-щастливи. Затова настройвайте алармата да посрещнете утринното слънце и прочетете следващите стъпки.

Как да ставаме рано? Като си лягаме по-рано.

Не, не се смейте. Колкото и да е очевидно е много важно да се отбележи като първа стъпка. Промяната можете да започнете плавно, като първите дни се опитайте да си лягате с 20-30 минути по-рано от обичайното. Помнете, че възрастните имат нужда от 7 до 9 часа сън, затова планирайте времето си за сън разумно. Вижте още съвети, как да не се въртите и да заспивате по-лесно в нашата статия Спрете да се въртите в леглото.

Нагласете си графика.

Имайте предвид, че след като ще си лягате по-рано, нощните ритуали също трябва да претърпят промяна. Обличайте си пижамата, мийте зъбите  и се подгответе за сън по-рано. Опитайте се да се предразположите за сън, като не си човъркате телефона поне 1 час преди лягане. Заложете на книга преди лягане.

Закуска за шампиони.

Най-важното ядене за деня трябва да бъде богато на протеини. След пълноценната нощна почивка нивото на захар и метаболизмът Ви ще бъдат много ниски.  Протеинът ще Ви помогне да се презаредите и да се отървете от чувството на отпадналост.

Заслужавате награда.

Отделете време за нещо приятно всяка сутрин, с което да се наградите и да очаквате с нетърпение. Това може да е вкусната закуска, придружена с голяма чаша ароматно кафе, или отпускаща сесия йога, която да изпълни деня Ви с “Дзен”. Заслужавате своята награда и това ще Ви помогне да се наслаждавате на ранните си ставания, а не да ги свързвате със стресови състояния и гонитба със стрелките.

Раздвижете кръвта.

Започнете деня с малко сутрешни упражнения. Това ще Ви тонизира и ще Ви помогне да се съсредоточите. Ендорфинът ще Ви помогне да се почувствате щастливи и в прекрасно настроение, а също и ще подобри нощният Ви сън. За да не се стресирате излишно сутрин Ви съветваме да си подготвяте всичко от предната вечер, включително и закуската. Можете дори да си намерите другарче за тренировките сутрин, ще Ви е по-лесно да сте постоянни и да не се откажете.

Да бъде светлина!

Много е важно да се покажете на светло още щом се събудите. Забравете за мрачната спалня и дръпнатите завеси. Светлината ще Ви помогне да се събудите по-бързо и да повишите тонуса си. Естествената светлина е най-подходяща, затова дръпнете щорите и пердетата и оставете слънцето да направи своята магия.

Никакви обедни дрямки.

Ставането сутрин може да бъде трудно първите седмици, но трябва да избягвате да полягвате през деня поне през първите няколко седмици. Първите дни ще Ви се иска да си дремнете следобед и това е нормално, но това ще съсипе графика Ви и със сигурност ще Ви е по-трудно да си легнете рано вечерта.

И не на последно място, за да се наспивате добре и ставате рано, е Важно матрака, на който спите да Ви е удобрен.

С това нашите съвет за „Как да ставаме рано?“, свършват, но можете да прочетете и Седем съвета за по-добър сън, за да подобрите съня си!

Автор

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Поръчка