Моят Матрак » Полезни съвети и мнения за матраци » Проблеми със съня могат да повишат риска от сърдечни заболявания
Проблеми със съня

Проблеми със съня могат да повишат риска от сърдечни заболявания

Проблемите със съня могат да повишат риска от сърдечно-съдови заболявания при хора на средна възраст.

Има много изследвания, които потвърждават връзката между съня и сърдечните-съдовите заболявания. Наскоро проучване в списанието Scientific Reports констатира, че наличието на множество проблеми със съня може да увеличи риска при хората на средна възраст от развитие на заболявания засягащи сърцето и кръвоносните съдове.

Ето данните от едно от проучванията на изследователи от Университета на Южна Флорида, които са разгледали данни от 6820 човека със средна възраст 53 години. Участниците доброволно са докладвали по време на изследването какво е било качеството, ефективността и продължителността на съня им. При 663 от тях са използвани монитори за сън, които да следят показателите им по време на проучването.

Хората, които сами споделят за множество съпътстващи проблеми със съня, имат 54% по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания, според изследването. При участниците, които са следени от устройство за проследяване на съня, този риск се е увеличил до 141%.

Резултатът от проучването потвърждава, че наличието на множество проблеми със съня може да увеличи риска от сърдечни заболявания при хора на средна възраст.

Заболяванията засягащи сърцето и кръвоносните съдове са водещата причина за смърт в Съединените щати.  Според изследователите, ако хората се информират и разберат за влиянието, което съпътстващите проблеми със съня оказват на здравето им, ще могат успешно да се предпазят от него.

Извадка от докладваните проблеми със съня включва

  • Недостиг на сън или значителна разлика в качеството на съня през делничните дни и през уикенда
  • Проблеми със заспиването
  • Събуждане през нощта и трудно заспиване след това
  • Събуждане твърде рано сутрин и невъзможност да се заспи отново
  • Тревожност и безпокойство през деня, независимо от продължителността на съня
  • Умора с необходимост от три или повече дрямки на седмица
  • Твърде кратко или прекалено дълго общо време за сън

Разлика между мъжете и жените

Резултатите показват разлики между моделите на сън при мъжете и жените, и проблеми със състоянието на сърцето. Жените споделят за повече проблеми със съня, докато мъжете за повече сърдечни проблеми. Половата активност не повлиява на общата връзка между лош сън и повишен риск от сърдечни заболявания.

Констатациите също така показват, че има расови различия в съня и състоянието на сърцето, но това не е повлияло на крайните резултати за връзката между проблемите със съня и високият риск от заболявания засягащи сърцето и кръвоносните съдове.

Учените също така отбелязват, че пълноценният сън при хора на средна възраст може да доведе до загуба на производителност, нарушено функциониране на имунитета и редица други заболявания в по-късен етап от живота и ранна смърт.

Следването на тези няколко съвета могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Първата стъпка към по-добро здраве и пълноценен сън е с добра хигиена на съня. Това включва следването на ежедневни графици за сън, които да следят дали получавате препоръчителното количество сън. Създаване на атмосфера, подходяща за сън и рутина, която да помага за по-лесно заспиване. Повече по темата можете да прочетете в статиите:

Седем съвета за по-добър сън от Моят Матрак

Какво да ядем за да подобрим съня си.

Ако сте от хората на средна възраст с проблеми със съня, като например нередовен график на сън или често спите по-малко от шест часа на нощ, то не подминавайте проблема. С няколко малки изменения в ежедневието можете да подобрите качеството на съня си и да намалите риска от бъдещи сърдечни заболявания.

За тези от Вас, които имат проблеми със заспиването и съня, сме подготвили музика за сън, която включва комбинация от матрица на Гаряев, Биорезонанс и бял шум.

Автор

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Поръчка