Моят Матрак » Полезни съвети и мнения за матраци » 6 прости правила за почистване на матрак
Ръка на човек, който почиства матрак с прахосмукачка

6 прости правила за почистване на матрак

Почистване на Матрак

В тази статия ще намерите няколко лесни за изпълнение правила за почистване на матрак, спазването на които ще ви помогне лесно да поддържате матраците си в оптимално състояние.

Съвети:

Въпросът за правилното почистване на матрака е важен за всички нас, защото прекарваме 1/3 от живота си в сън и разумната поддръжка на хигиената на матрака и текстила ни е решаващ фактор за нашето здраве.

Когато става дума за почистване на матрак, въпросът е не само как правилно да третираме неприятните петна и замърсявания, но и как да поддържаме матраците си в добро състояние.

Има няколко прости правила, които ни помагат да се наслаждаваме на чист и удобен матрак по-дълго.

Проветрявайте

Важно е поне веднъж годишно матракът да се проветрява. Най-добре при ниски температури (студено време) и след това се оставя за 30 минути при стайна температура в изправено положение.

Акарите са най-често срещаните замърсявания, които не бива да се подценяват. Малките паякообразни като цяло не са опасни, но техните изпражнения причиняват алергии и кожни раздразнения при много хора. Затова матраците трябва поне веднъж в годината да се проветряват. В идеалния случай се избира време с по-ниски температури, за да се прогонят топлолюбивите акари.

Как да проветрим матрака?

Матракът се изправя в близост до широко отворен прозорец и за няколко часа се проветрява. За да не поеме влага, след проветряването се оставя на стайна температура, преди да се позиционира на леглото.

Почиствайте с прахосмукачка

Хубаво е матракът да се почиства с прахосмукачка или да се изтупва с приставка за килими веднъж месечно. При наличие на петна, можете да използвате специален препарат за почистване на матрак.

Ние от Моят Матрак пердлагаме препарат за почистване на матраци, с който лесно и бързо ще премахнете замърсяванията от Вашия матрак.

Дезинфекцирайте със сода бикарбонат

За дезинфекция е подходяща сода бикарбонат. Содата просто се посипва върху матрака и след няколко часа се отстранява с прахосмукачка. Микроби и бактерии могат да попаднат по различни причини върху матрака ни. Бактериалните замърсявания възникват от болест, кръв или урина и в такъв случай е необходимо да се предприемат дезинфекциращи мерки.

Лесен метод за почистване със сода

Лесен метод за почистване е третирането със сода бикарбонат – содата се разпръсква равномерно върху матрака и след няколко часа действие се отстранява с прахосмукачка. Содата отстранява петна, пожълтяване и неприятни миризми. При по-сериозни замърсявания може да се разтвори сода и вода и с получения разтвор с четка да се третират замърсените места. Това е един от най-ефективните похвати за почистване на матрака.

Обръщайте матрака периодично

За да предпазите матрака от мухъл и плесен, трябва редовно да го обръщате. Затова и спалнята трябва ежедневно поне половин час да се проветрява, за да има достатъчна циркулация на въздуха. Имайте предвид също, че производителите съветват двулицевите матраци да се въртят поне веднъж на 6 месеца, така освен, че предпазвате матрака от мухъл и плесен, но и удължавате живота му.

Ползвайте протектор

Желателно е да си купувате матраци с перящ калъф. Препоръчително е да използвате перящи се протектори, за да предпазите матрака от петна и замърсявания.

Ние от Моят Матрак препоръчаме използването на протектор за матрак. С него значително ще удължите живота на Вашия матрак!

Сменяйте редовно чаршафите

Редовно сменяйте спалното бельо – поне на всеки 2 седмици. Прането на висока температура или използването на дезинфекциращ препарат действат срещу бактериите.

Оптималната хигиена на спалнята включва редовната смяна на спалното бельо, като през лятото чаршафите трябва да се сменят всяка седмица, а през зимата – на всеки 2/3 седмици. Все пак това зависи и от индивидуалните предпочитания.

Не подценявайте машинното пране

Има случаи, в които почистването с домашни средства не помага. Тогава е добре да се обърнете към професионалисти. Почистването на матраци варира между 20 и 60 лева в зависимост от големината на матрака и степента му на замърсяване. Инвестицията си струва, защото добрата хигиена на матраците е в основата на по-дългия им живот.

Ако не можете да се справите сами с почистването на матрака си и търсите професионално почистване на матраци, ние от Моят Матрак ви препоръчваме да потърсите в популярните търсачки компании за почистване на матраци, но преди да се свържете с тях прочетете ревютата им, за да сте сигурни, че са професионалисти.

Нашите предложения:

Има ли препарат за почистване на матраци?

Предлага се такъв продукт, можете да си го поръчате на Препарат за почистване на матраци.

Мога ли да почиства матрака си в домашни условия?

Възможно е. Разберете как в нашата статия.

Има ли фирми, които предлагат почистване по домовете.

Има доста компании, които предлагат машинно почистване на матраци по домовете.

Автор

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Поръчка