Меню Затваряне
Почистване на матрака

Почистване на матрака, или как правилно да се справим с неприятните петна и замърсявания?

Често се поставя въпроса за правилното почистване на матрака. И тъй като прекарваме 1/3 от живота си в сън, една разумна хигиена на матрака и на текстила са решаващ фактор за нашето здраве.

  • Поне веднъж годишно да се проветрява матрака. Най-добре при ниски температури (студено време) и след това се оставя за 30 мин. при стайна температура изправен. Акарите са най-често срещаните замърсявания, които не бива да се подценяват. Малките паякообразни като цяло не са опасни, но техните изпражнения причиняват при много хора алергии и кожни раздразнения. Затова матраците трябва поне веднъж в годината да се проветряват. В идеалния случай се избира време с по-ниски температури, за да се прогонят топлолюбивите акари. Матрака се изправя до широко отворен прозорец и за няколко часа се проветрява и  за да не поеме влага, след проветряването се оставя на стайна температура, преди да се позиционира на леглото.
  • Матрака да се прахосмуче или да се изтупва (с приставка за килими).
  • За дезинфекция е подходяща сода бикарбонат. Просто се посипва върху матрака и след няколко часа се изпрахосмуква. Микроби и бактерии могат да попаднат по различни причини върху матрака ни. Бактериалните замърсявания възникват от болест, кръв или урина и в такъв случай е необходимо да се предприемат  дезинфекциращи мерки. Лесен метод за дезинфекция е третирането със сода бикарбонат – разпръсква се равномерно върху матрака и след няколко часа действие се отстранява с прахосмукачка. Содата отстранява петна, пожълтяване и неприятни миризми. При по сериозни замърсявания може да се разтвори сода и вода и с четка да се третират замърсените места. Това е един от най-ефективните похвати за почистване на матрака!
  • Обръщайте редовно/периодично матрака! За да предпазите матрака от мухъл и плесен, трябва редовно да го обръщате. Затова и спалнята трябва ежедневно поне  половин час да се проветрява, за да има достатъчна циркулация на въздуха.
  • Непременно си купувайте матрак с перящ калъф. Препоръчително е да използвате перящи се протектори, за да предпазите матрака от петна и замърсявания.
  • Редовно сменяйте спалното бельо – поне на всеки 2 седмици. Оптималната хигиена на спалнята включва редовната смяна на спалното бельо. През лятото чаршафът трябва да се сменят всяка седмица през зимата – на всеки 2/3 седмици. Все пак това зависи и от индивидуалните предпочитания. Прането на висока температура или използването на дезинфекциращ препарат действат срещу бактериите.

Можете да закупите спрей за почистване на матраци от нас, с него бързо и лесно ще премахнете замърсяванията от Вашия матрак.

Ние от Моят Матрак препоръчаме използването на протектор за матрак. С него значително ще удължите живота на Вашия матрак!

Разгледайте нашите предложения на матраци.

Ако не можете да се справите сами с почистването на матрака си, можете да се свържете с нашите партньори от exprespartners.com, които извършват професионално пране на матраци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *