Моят Матрак » Полезни съвети и мнения за матраци » От колко часа сън имаме нужда?
От колко сън имаме нужда

От колко часа сън имаме нужда?

От колко часа сън имаме нужда? Научните изследвания показват, че сънят е от съществено значение за да бъдем здрави. Сънят захранва ума, възстановява тялото и укрепва почти всяка система в тялото.

Съдържание:

 1. Колко часа трябва да спим?
 2. Препоръчително време на сън според възрастта.
 3. Научна обоснованост на препоръките ни.
 4. Колко часа сън Ви е необходим?
 5. Подобрете съня си от днес.

Колко часа трябва да спим?

Насоките на Националната фондация за сън съветват, че хората в активна възраст се нуждаят от между 7 и 9 часа сън на денонощие. Бебетата, малките деца и тийнейджърите се нуждаят от повече сън, а хората над 65 години трябва да спят между 7 до 8 часа на ден.

Познаването на общите препоръки за това колко сън Ви трябва е първата стъпка към подобряване на цялостното Ви състояние. Важно е да обмислите индивидуалните си нужди въз основа на фактори като нивото на активност и цялостното Ви здравословно състояние. И накрая, разбира се, е необходимо да прилагате и въведете в ежедневието си съветите ни, за да можете действително да получите пълноценния сън, който експертите препоръчват.

Препоръчително време за сън според възрастовата група.

Препоръчителното време за сън е разделено на девет възрастови групи. Във всяка група се посочва препоръчителен диапазон за продължителността на съня за добро здраве. В някои случаи спането с час повече или по-малко от стандарта, може да бъде приемливо въз основа на обстоятелствата.

ВъзрастПрепоръчително време за сън
Новороденио-3месеца14-17 часа
Бебета 4-11 месеца12-15 часа
Малки деца1-2 години11-14 часа
Предучилищна възраст3-5 години10-13 часа
Ученици6-13 години9-11 часа
Тийнейджъри 14-17 години8-10 часа
Млади възрастни 18-25 години7-9 часа
Възрастен 26-64 години7-9 часа
Възрастен65 или повече години7-8 часа

Колко часа сън ви трябва?

Тези числа служат за насока за това от колко сън имат нужда децата и възрастните, като същевременно се признава, че идеалното време за сън може да варира спрямо общото състояние на човека. Поради тази причина препоръките посочват диапазон от часове за всяка възрастова група.

За да прецените от колко сън имате нужда, трябва да вземете предвид цялостното си здравословно състояние, ежедневните дейности и типичните модели на сън. Ето и няколко въпроса, които ще Ви помогнат да прецените Вашата индивидуална нужда от сън:

 • Как Ви се отразяват 7 часа сън? Продуктивни ли сте? Чувствате ли се щастливи? Забелязали ли сте, че се нуждаете от повече часове сън, за да чувствате енергични?
 • Имате ли съпътстващи здравословни проблеми?
 • Имате ли генетична предразположеност към определено заболяване?
 • Изразходвате ли много енергия през деня?
 • Спортувате ли или работите тежка физическа работа?
 • Ежедневните Ви дейности изискват ли бдителност, за да ги извършвате безопасно?
 • Шофирате ли всеки ден и/или работите с тежки машини?
 • Чувствате ли се сънливи, когато работите?
 • Имате ли или сте проблеми със съня?
 • Разчитате ли на кофеина, за да Ви ободри?
 • Когато имате почивен ден, спите ли повече, отколкото в обичайните работни дни?

За да подобрите съня си и да се радвате на по-добро здраве започнете с гореспоменатите препоръки. Съветваме Ви да използвате отговорите си на въпросите, за да постигнете оптималното си количество сън.

Научна обоснованост на препоръките ни.

За да бъдат създадени тези препоръчителни количества сън, е свикана експертна група от 18 души, всички специалисти в различни области на науката и медицината. Членовете на групата преглеждат стотици валидирани изследователски проучвания за продължителността, качеството на съня и ключови здравни показатели, като сърдечно-съдови заболявания, депресия, болка и диабет.

След проучване и анализиране на данните, групата използва няколко кръга на гласуване и дискусия, за да стесни диапазоните и да получи по-точни резултати за количеството сън, необходимо на различните възрастови групи. Завършването на този процес е отнело над девет месеца.

Други организации, като Американската академия по медицина на съня (AASM) и обществото за изследване на съня (SRS) също публикуват препоръки за количеството сън, необходимо за възрастни и деца. Констатациите на тези организации са близки и до голяма степен съвпадат и с  други подобни организации в Канада.

Подобрете съня си днес:

Направете съня си приоритет.

След като имате цел, базирана на часовете сън, от които се нуждаете, е време да започнете да планирате как да направите това реалност.

Започнете, като направите съня приоритет в графика си. Това означава да разпределите часовете сън, от които се нуждаете, така че работата или социалните дейности да не се променят. Прекъсването на съня може да е изкушаващо в момента, но то не се отплаща, защото сънят е от съществено значение, за да бъдете продуктивни както психически, така и физически.

Подобрете навиците си.

Примерите за подобрения в тази насока включват:

 • Придържайте се към един и същ график за сън всеки ден, дори през уикендите.
 • Практикувайте релаксираща рутина преди лягане, за да улесните бързото заспиване.
 • Изберете най-добрия матрак за Вас.
 • Минимизиране на потенциалните смущения, светлина и звук и същевременно оптимизирайте температурата на Вашата спалня.
 • Не използвайте електронни устройства, мобилни телефони и лаптопи поне половин час преди лягане.
 • Внимателно следете приема на кофеин и алкохол и се опитвайте да избягвате консумацията им в часовете преди лягане.
 • Ако сте родител, много от същите съвети се прилагат, за да помогнат на децата и тийнейджърите да получат препоръчителното количество сън, от което се нуждаят на тяхната възраст.

Прочетете още съвети в нашите статии за Седем съвета за по-добър сън и Какво да ядем за да подобрим съня си?.

Повече време за сън е ключова част от уравнението, но не забравяйте, че не става въпрос само за количеството сън. Качественият сън също има значение. Възможно е да спите повече часове, от колкото се нуждаете, но въпреки това да не се чувствате свежи и бодри. Това е защото сънят Ви е накъсан или непълноценен. За щастие, подобряването на навиците преди сън, често повишават както количеството, така и качеството на съня Ви.

Ако Вие или член на семейството Ви изпитвате симптоми, като значителна сънливост през деня, хронично хъркане, крампи в краката, или изтръпване, затруднено дишане по време на сън, хронично безсъние или друг симптом, който ви пречи да спите добре, трябва да се консултирате с Вашия  лекуващ лекар или да посетите специалист, за да определите основната причина.

След като вече знаете от колко часа сън имате нужда, можете да спомогнете Вашият сън с полезно видео изработено специално за нашите клиенти с музика за сън. Музиката съдържа комбинация от матрица на Гаряев, биорезонанс и бял шум, които ще Ви помогнат да заспите по-бързо и дълбоко.

Автор

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Поръчка