Моят Матрак » Полезни съвети и мнения за матраци » Матрак с пружини или пяна?️ Кой матрак е по-добър?
Кой матрак е по-добър - пружина или пяна

Матрак с пружини или пяна?️ Кой матрак е по-добър?

Кой матрак е по-добър – матрак с пружини или пяна?

Съдържание:

ПараметриБонелна система Pocket SpringПяна
Ценаот 227 лв.от 279 лв.от 200 лв.
Шум/вибрацияДа/ДаПри натоварване/НеНе/Не
Твърдост СреднаЗависи от дебелината на металаЗависи от плътността на пяната
Живот5-7 години10г. и повече, при правилна поддръжка8-10г. и повече, при правилна поддръжка
Височинаот 19см.от 19см.от 16см.
Вид на доставкаВ цял размерВ цял размер/навити на рулоНавити на руло
Ортопедични
характеристики
БазовиВисокиЗависи от плътността на пяната
ДълготрайностБазово нивоВисоко нивоЗависи от плътността на пяната
Комфорт Ниско нивоВисоко нивоСредно и високо ниво/Зависи от плътността на пяната

Когато избират матрак за спане, много хора се сблъскват с проблема кой матрак е по-добър: матрак с Бонел пружина, Покет пружина, или матрак с полиуретанова пяна? За основа често се използва PPU (полиуретан) или, както се нарича още от производителите, синтетичен латекс. Той осигурява доста добра еластична опора за тялото и не отстъпва по качества на пружините. Всеки вид конструкция има своите предимства и недостатъци. Нека ги разгледаме по отделно по-долу:

Матраци с пружини

По какво се различават моделите с пружина според вида на конструкцията?

Всички матраци с пружина могат да бъдат разделени на две големи категории: Модели с Бонел и модели с покет пружини (система от много на брой малки индивидуално опаковани пружини в текстил). Индивидуално опакованите пружини са по-модерна технология. Покет пружинната система се състои от много на брой пружини, всяка от които е обвита в нетъкан текстил. Най-често използваният материал за текстила е Spandbond. Той фиксира пружината така, че тя да бъде компресирана само вертикално. Колкото повече са независимите пружини на квадратен метър, толкова по-добра и по-скъпа е пружинната система.

Матраци с Бонел пружини

Обикновено такива пружинни системи се използват в матраците от бюджетната категория. Всеки е запознат с пружинната система Бонел. Тя се състои от две стоманени рамки, в които има пружини захванати с метални спирали помежду си. Тъй като всички пружини са свързани помежду си, натоварването върху една пружина предизвиква допълнително свиване на съседните пружини.

Бонел пружина

Средният брой на пружините е 120бр. пружини на квадратен метър.

Предимства и недостатъци на Бонел пружинените матраци.

Предимства на Бонел пружините

 • По-ниска цена в сравнение с продукти със същата височина.
 • Бонела е доказан и надежден вариант, който се използва от сто години. Ако си купите такъв матрак, можете да сте сигурни, че тази конструкция (при правилна експлоатация) ще ви служи дълго време.

Недостатъци на бонел Пружините

 • Матраците с Бонел не осигуряват адекватна ортопедична опора за тялото. Този недостатък се дължи на зависимата конструкция на пружините, които при натоварване движат и съседните пружини. Повърхността се притиска неравномерно под тежестта на тялото, в резултат на което гърбът не заема правилна позиция по време на сън.
 • Поради конструкцията си те не са подходящи за двойки. Първо, свързаните помежду си пружини лесно предават вибрации. Ако единият от партньорите спи неспокойно и постоянно се обръща, другият партньор ще усети всички вибрации, дори и в голямо двойно легло. Второ, ако единият от партньорите тежи значително повече, той или тя натиска по-силно повърхността и по-лекият партньор постепенно се придвижва към по-тежкия. В резултат на това комфортът на съня страда значително. За да се запази хармонията в семейството, се препоръчва да се купи матрак с независими покет пружини.
 • По правило такива продукти са предназначени за тегло до 90 kg, но има и модели с подсилени блокове Бонел, които могат да издържат на по-голямо тегло. Те са по-скъпи – цената им е близка до тази на моделите с независими пружини. Когато се използват в неотопляеми помещения, пружините могат да скърцат.

Предимства и недостатъци на матраците с Покет Пружини

Ето как изглежда тази система:

Pocket spring матрак матраци с покет пружини

Предимства на системата с покет пружини

 • По-добра ортопедична опора за тялото. Тъй като всяка пружина се огъва индивидуално при натоварване, матракът се адаптира перфектно към контурите на човешкото тяло. Тази опора е особено важна за правилната позиция на гръбначния стълб. Той е естествено извит във формата на латинската буква S. Пружините перфектно пасват на извивките на тялото и не позволяват на тялото да потъне в матрака.
 • Подходящ за двойки. Тъй като пружините не са свързани една с друга, те не предават вибрации към съседните пружини. Ако единият партньор се обърне или стане от леглото по време на сън, другият няма да усети нищо.
 • Подходящи са за партньори със значителни разлики в теглото.
 • По-дълъг живот на матрака.

Недостатъци на Покет пружини

 • Матраците с тези пружини са по-скъпи. Това важи с особена сила за по-усъвършенстваните версии.
 • Тези модели изискват по-внимателно боравене с тях. Върху тях не трябва да се стъпва или да се използват като батут. Ако тези правила не се спазват, пружините бързо ще станат неизползваеми.
 • Ако се превиши допустимото натоварване или не се спазват условията за употреба, една или повече пружини могат да се разхлабят, което ще направи спането върху такава повърхност неудобно.

Вече знаете предимствата и недостатъците на пружинените матраци. Нека продължим нашата статия „Кой матрак е по-добър – матрак с пружини или пяна?“ като Ви запознаем с моделите от полиуретанова пяна.

Матраци без пружини, изработени от полиуретанова пяна

Матраците, изработени от полиуретанова пяна, по нищо не отстъпват на моделите с пружини.
Полиуретановата пяна е съвременен изкуствен материал. Структурата му от пяна осигурява отлични ортопедични свойства. Отворените пори се компресират при натоварване, като имитират работата на пружинния блок.

полиуретанова пяна

Предимства и недостатъци на матраците от пяна

Предимства на полиуретановата пяна

 • За разлика от продуктите с Покет пружини, матраците от полиуретанова пяна включват тънки модели, които могат да се използват като топ матраци. Един ортопедичен топ матрак струва значително по-малко от стандартен матрак.
 • Няма електромагнитно поле, поради липсата на метал. За хората, които са чувствителни към електромагнитни полета, това е голям плюс.
 • Подходящи са за двойки, тъй като не предават вибрации.
 • Производителите използват различни видове полиуретанова пяна. Високо еластична полиуретановата пяна HR (High Density) е близка до качеството на естествения латекс, но струва по-малко.
 • Широка гама от видове конструкции: от топери до високи многослойни матраци.
 • При тази конструкция няма механични елементи, които биха могли да се счупят, да скърцат и да повредят горните слоеве и покритието.
 • Матраците от един лист пяна се изработват без лепило – такива модели са по-екологични и не е необходимо да се проветряват, за да се отървете от фабричната миризма.
 • Повечето матраци от полиуретанова пяна се продават в компактна, фабрично навита на руло опаковка, докато избора на матраци с пружина в такава опаковка е доста малък. Опаковането на руло прави доставката по-евтина, по-екологична и е по-лесно да се пренесе такъв модел у дома.

Недостатъци на полиуретановата пяна

 • Конвенционалната полиуретанова пяна отстъпва на естествените материали по отношение на издръжливостта. Но тук зависи какво е качеството, плътността и визскозитета на пяната.
 • Матраците със различни зони на твърдост от пяна са по-рядко срещани и по-скъпи от пружинните матраци. Ако се нуждаете от матрак със зонална структура, матрак с пяна ще струва повече.

Нека обобщим кой матрак е по-добър с пружини или пяна

Матраците с пружини и без пружини имат своите предимства и недостатъци. Окончателният избор зависи от вашите нужди за комфорт, твърдост, усещане и сън. Вижте как лесно и бързо да направите избор в статията по-долу:

Често задавани въпроси:

Кои матраци са най-изгодни, с пружини или пяна?

Матраците с бонел пружини са най-евтините модели предлагани на пазара, можете да ги разгледате тук

Кои матраци са най-издръжливи?

Живота на матрака зависи от няколко фактора и един от най-важните е поддръжката. Ако матрака се поддържа правилно и редовно е нормално да се използва около 10 години, това важи за двулицевите матраци. Вижте сравнителната таблица в статията ни за повече информация.

Кой матрак е най-удобен?

Комфорта на един матрак е много субективно и индивидуално усещане. Има голямо разнообразие от матраци, най- комфортни разбира се са луксозните модели с покет пружини или полиуретанова пяна.

Автор

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Поръчка