Моят Матрак » Полезни съвети и мнения за матраци » Матрак с Мемори Пяна или Латекс? Кой е по-добър?
Матрак с Мемори Пяна или Латекс? Кой е по-добър?

Матрак с Мемори Пяна или Латекс? Кой е по-добър?

Матрак с Мемори Пяна или Латекс? Кой е по-добър? Каква е разликата между мемори пяната и латекса?

Съдържание:

Матрак с Мемори Пяна или Латекс?

ПараметриМемори пянаЛатекс
ЦенаМатраците с мемори пяна обикновено са по-евтини от латексовите модели, но по-скъпи от полиуретановите.Тъй като по-голямата част от латекса е с естествен произход, той обикновено е значително по-скъп от мемори пяната.
Поддръжка на тялотоМатраците с мемори пяна се оформят по тялото на спящия, което често е от полза за опората на гръбначния стълб. С възрастта обаче те са склонни да омекват повече, което намалява опората.Тъй като моделите от латекс ограничават потъването, са доста подходящи за спящи по корем и по гръб, и за лица с наднормено тегло. Латексът също така предлага изключителна дългосрочна опора, като запазва по-добре плътността във времето.
ЖивотМатраците от мемори пяна обикновено издържат средно 8 години. Мемори пяната с по-висока плътност е по-издръжлива и по-малко склонна към провисване в сравнение с вариантите с по-ниска плътност.Латексовите матраци обикновено са по-издръжливи, като издържат средно 8-10 години.
ТемператураТрадиционната мемори пяна има склонност да задържа телесната топлина. Някои матраци с мемори пяна вече включват технологии, целящи да намалят тази тенденция, като например модели с гел пяна.Латексът предлага добра регулация на температурата, тъй като има структура с отворени клетки и не се оформя толкова плътно по тялото. Някои латексови модели са със специално изработена форма на ядрото за още по-добра вентилация.
УсещанеМемори пяната се оформя плътно към тялото и възвръща бавно формата си при смяна на позицията, което позволява на спящите да потънат дълбоко в горния слой на матрака.Латексът оформя контура с по-малко обгръщане и повече поддръжка, което ограничава потъването и осигурява по-плавно и по-поддържащо усещане.

Избор на латекс или мемори пяна?

Изборът на най-подходящия за вас тип матрак може да бъде труден, особено след като има толкова много възможности. Мемори пяната и латексът са два популярни материала и всеки от тях предлага уникални плюсове и минуси.

Матраците с мемори пяна обикновено предлагат повече комфорт, облекчаване на натоварването върху тялото и отлична изолация на движенията. От друга страна, латексът обикновено е пружиниращ, издръжлив и дишащ.

Познаването на разликите между двата материала може да ви помогне да вземете информирано решение при избора на матрак. Ще разгледаме техния състав, потенциални предимства и недостатъци, както и кои типове хора могат да се възползват най-добре от всеки материал.

Какво представлява мемори пяната?

Матрак с Мемори Пяна или Латекс? Кой е по-добър?

Мемори пяната, или вискоеластичната полиуретанова пяна, е популярен синтетичен материал. Първоначално е разработена през 1966 г. чрез изследвания финансирани от НАСА, за създаване на подходящ материал за самолетни седалки. Тя е вид полиуретан с допълнителни химикали, които я правят по-плътна и вискозна. Тези качества помагат на мемори пяната да абсорбира значително количество движения, като същевременно реагира бавно на промените в налягането. Матрак с Мемори пяна – ползи, предимства и цени.

Мемори пяната омеква в отговор на топлината на тялото, което я кара да се оформя според контурите му. По този начин преразпределя теглото на спящия, за да ограничи натрупването на натиск и да поддържа гръбначния стълб.

Кратък анализ на мемори пяната.

ОписаниеПлюсовеМинуси
Мемори пянаМемори пяната е синтетичен материал, който обгръща тялото в отговор на неговата топлина.1. Отлично облекчаване на натиска
2. Силна изолация на движенията за намаляване на смущенията при съня
3. Широко достъпна
1. Може да задържа топлината на тялото
2. Може да възпрепятства движението
3. Вероятни производствени миризми след разопаковане

За кой е подходящ матрак с мемори пяна?

Хората, които се наслаждават на усещането за прегръдка и предпочитат да не усещат движението на партньора си по време на сън. Мемори пяната може да облекчи натиска, тъй като се оформя плътно по тялото, така че може да е подходяща и за хора с болки.

Предимства на мемори пяната

 • Може да помогне за облекчаване на болките в ставите и намалява натоварването върху мускули и стави
 • Обикновено осигурява добра опора на гръбначния стълб
 • Ограничава пренасянето на движения

Недостатъци на мемори пяната

 • Често задържа топлина
 • Възможно е да не осигурява адекватна опора за хора с наднормено тегло (над 150 кг)
 • Може да допринесе за усещането, че сте потънали прекалено много в матрака.

Какво представлява латекса?

Матрак с Мемори Пяна или Латекс? Кой е по-добър?

В повечето латексови матраци се използва естествен латекс, въпреки че се предлагат и синтетични, и смесени варианти. Естественият латекс се състои от сок от каучукови дървета, който се преработва в материал, подобен на пяна. При синтетичния латекс вместо екстракт от каучукови дървета се използват нефтохимикали, а смесените варианти съдържат смес от естествени и синтетични компоненти.

Латексовите матраци обикновено имат леко пружиниращо усещане с умерена контурност. Тази отзивчивост и ограниченото потъване улесняват смяната на позициите по време на сън, както ставането и лягането от леглото. Материалът има отворена клетъчна структура и често се проветрява с малки отвори, което позволява разсейване на топлината.

В сравнение с матраците с мемори пяна, латексовите модели обикновено са по-скъпи. Като цяло обаче те са и по-издръжливи, така че не би трябвало да ви се налага да ги сменяте толкова често. Латексови матраци предимства и информация.

Кратък анализ на латекса.

ОписаниеПлюсовеМинуси
ЛатексЛатексът може да бъде естествен, синтетичен или смесен. Обикновено той осигурява добра температурна неутралност, умерено оформяне на контура и отзивчиво усещане.1. Пружиниращо усещане за лесно движение
2. Добро регулиране на температурата
3. Силно поддържащ и издръжлив
4. Естественият латекс използва възобновяеми материали
1. Сравнително по-скъп
2. Обикновено осигурява по-малка изолация на движението в сравнение с мемори пяната
3. По-тежък и труден за преместване

За кой е подходящ матрак с латекс?

Латексовите матраци разпределят натиска върху по-широка площ от мемори пяната, което ги прави подходящи за хора с наднормено тегло, хора които спят по корем или гръб, както и такива, които се нуждаят от допълнителна опора. Хора, които имат склонност винаги да им е горещо в леглото, могат да предпочетат латексови матраци. Купувачите с екологично съзнание често предпочитат матраци от естествен латекс, тъй като при тях се използват по-устойчиви и екологични материали в сравнение с други модели.

Предимства на латекса.

 • Изключителна опора и ортопедичност
 • Много добро регулиране на температурата
 • Обикновено са доста издръжливи

Недостатъци на латекса.

 • Ограничена изолация на движенията в сравнение с мемори пяната
 • По-слабо оформяне по контура на тялото в сравнение с мемори пяната
 • Обикновено по-скъп

Заключение за матрак с мемори пяна или латекс.

И мемори пяната, и латексът са изключително удобни за някои хора. Всеки от тях обаче се представя по различен начин, като се харесва на различни групи. Отделните модели се различават по своите характеристики, но разбирането на общите качества на мемори пяната и латекса може да ви помогне да ограничите моделите, от които за избирате.

Мемори пяната се приспособява към тялото, като облекчава натиска и ограничава предаването на движения. Тази плътна прегръдка обаче може да задържа топлина. Латексът се оформя по-слабо, което му придава по-поддържащо усещане и по-добра вентилация на въздух. Обикновено матраците от латекс са също така много издръжливи и имат минимални миризми. Въпреки това латексовите модели обикновено абсорбират по-малко движение и струват повече.

Автор

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Поръчка