Моят Матрак » Полезни съвети и мнения за матраци » Какво да ядем за да подобрим съня си
Жена на маса с плодове

Какво да ядем за да подобрим съня си

Храни, които могат да помогнат или навредят на съня Ви.

Да се озовете в страната на сънищата определено е по- лесно някои нощи отколкото други. Защо е така? Възможно е да е от храната. Ето списък на някои от виновниците.

Какво помага на съня:

картофи мед киноа, хляб, кафе, бадеми, чай, банани, леща
  1. Храни богати на Триптофан. Никога не сте чували за него? 🙂 Е това е аминокиселина, която се съдържа в повечето протеини. Можете да го намерите в млякото, ядките, семената, бананите, медът и много други. В общи линии всички млечни продукти съдържат Триптофан и ще Ви помогнат да заспите по-бързо.
  2. Въглехидратите: храните богати на въглехидрати в комбинация с млечните продукти засилват сънотворният ефект на Триптофанът.
  3. Похапнете си преди да си легнете. Никога не си лягайте с празен стомах тъй като ще лишите тялото си от енергия за през ноща. Като това не означава да се глезите 🙂 малко количество храна ще Ви помогне да се почувствате комфортно и да заспите доста по- бързо.

Какво да не ядете преди сън:

Жена се храни на богато отрупана с храна маса
  1. Храни с високо съдържание на мазнини. Не яжте бургери, пържени картофки и други храни богати на мазнини преди лягане. Те са трудни за усвояване от организмът и водят до дискомфорт по време на сън.
  2. Пълен стомах: И ето тук ще кажем, че преяждането преди сън ще Ви докара чувството на тежест и определено няма да Ви помогне да заспите.
  3. Кофеин: Едва ли пиете кафе точно преди да си легнете 🙂 , но неща като шоколада, някои видове чай, Кока-Кола и др. ще Ви създадат доста проблеми докато се опитвате да заспите. Опитайте да ограничите приемът им до 6ч. преди лягане.
  4. Алкохол: Сигурно вече сте готови да спорите с нас. Да алкохолът може да Ви помогне да заспите бързо, но също води до непълноценен сън. Алкохолът дехидратира тялото, което води до главоболие, потене и редица още неприятни нощни преживявания. За да избегнете всичко това, когато консумирате алкохол вечер балансирайте с равно количество вода 🙂 .
  5. Пикантни храни: Те може да разстроят стомахът Ви, което води до чести посещения до тоалетната.

Не забравяйте, че един от най-важните фактори за добър сън е матрака. Ако мислите, че Вашия матрак е вече за смяна не се колебайте да ни посетите или потърсите на посочените контакти за съвет или помощ в избора.

Автор

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Поръчка