История на матраците

История на матраците.

История на появата и развитието на матраците.

Като погледнем един съвременен матрак, е трудно да повярваме, че той е много старо изобретение на човечеството. Самата дума „матрак“ има арабски корени и се превежда като „хвърлям“. Може да се отнася и за мястото, на което е хвърлено нещо. Историците твърдят, че идеята да се спи на меко легло принадлежи на древните араби. Те поставяли меки възглавници под телата си, за да си почиват удобно. Европейците възприемат тази идея от арабите по време на кръстоносните походи.

Първите матраци.

Археологическите разкопки потвърждават, че първите матраци датират от неолита (5-4 хилядолетие пр.н.е.). По онова време леглото е било на малко възвишение над земята, което е предпазвало спящия от мръсотия и вредители. Древните матраци са били покрити с животински кожи. Тези кожи са били пълни с мек пълнеж (събрана и изсушена трева или листа).

Древните перси са използвали кози кожи за матраци, като са ги пълнили с вода. Идеята за воден матрак е актуална и днес, въпреки че изглеждат много по-красиви. Древните египтяни са подреждали палмови листа в един от ъглите на домовете си, за да им придадат уют. Древните римляни са били революционери в производството на матраци. През II в. пр.н.е. те започват да изработват калъфи за матраци от здрава материя и да ги пълнят със сено или тръстика. Около 200 г. пр.н.е. за богатите римляни са изработени първите матраци с животинска козина и птичи пера. Такива продукти се смятат за признак на висок статус.

История на Матраците през 15 век.

От XV в.в Европа започват да се използват матраци, изработени от груб и здрав плат и напълнени с грахови люспи, слама, а понякога и с птичи пера. Покривалото често е изработено от тиково дърво, плътен ленен плат изтъкан по метода  кепър. За да е по-удобно да се спи на такива матраци, през Ренесанса те са покрити с меки материи (коприна или кадифе). През XVI и XVII в. Матраците започват да се поставят върху дървена платформа. Самият матрак е бил поддържан от въжета или кожени ленти, опънати върху дървена рамка – прототип на съвременното легло. През XVIII век памукът и вълната стават популярни като пълнеж за матраци.

Към 50-те години на XIX в. за покривала почти винаги се използват лен и памук с пълнеж от конски косми и кокосови влакна. През XIX век матракът става по-привлекателен благодарение на използването на качествени тъкани за калъфите. Този усъвършенстван подход към матрака допринася за появата на първото спално бельо.

Изобретяване на пружината за матраци.

Знакова година в историята на матраците е 1857 г. Тогава е патентована първата стоманена пружина с намотка. Тя се  използва и днес, дори от най-модерните производители на мебели. Почти 15 години по-късно (през 1871 г.) Хайнрих Вестфал в Германия създава първия пружинен матрак. През 1873 г. англичанинът Джеймс Пейдж изработва медицински воден матрак за да бодобри комфорта на лежащо болни. От 1876 г., благодарение на Залман Симънс, започва масовото производство на пружинни матраци.

По-нататъшното развитие на матраците е свързано с модернизирането на пружинните конструкции. През 1885 г. е осъществена идеята на J.P. Leggett за закрепване на пружините към основите на леглата чрез свързването им една с друга. През 1889 г. е изобретен матрак с удобен блок от усукана тел. Разбира се, най-важното събитие на XIX век за историята на матраците е изобретяването на универсалния пружинен Бонел блок. Това дава възможност за производство на равномерни и удобни матраци. Всички тези постижения са добра основа за развитието на матраците през 20-ти век.

Рождението на Латекса.

През 1926 г. експертите на Dunlop разработват отлична технология за вулканизиране на каучук от естествения сок на каучуковото дърво Hevea. В резултат на това през 1929 г. се появяват латексови матраци без пружини. Тази технология се използва широко  през 21-ви век и до днес.

През 1930 г. започва активното развитие с използването на изкуствени ядра за матраци (латексова пяна, полиуретанова пяна (пенокаучук) и др.). През 30-те години на миналия век се появява първият матрак с пружини, поставени в отделни торбички от плат (съвремения Pocket Springs). Това всъщност е прототипът на съвременните матраци с независими пружинни блокове. През 40-те години на миналия век са изобретени първите надуваеми матраци. Те са изработени от плат, импрегниран с вулканизирана гума. Тази идея постепенно става много популярна и през 60-те години на миналия век се появяват първите трансформиращи се основи за водни матраци.

Мемори пяна

През 70-те години на миналия век разработката намемори пяна бележи историята на матраците. НАСА я създава в рамките на подготовката за космическа програма. Тази пяна е в състояние да приеме формата на човешкото тяло в легнало положение. Тъй като не упражнява обратен натиск, създава своеобразен ефект на „безтегловност“ и отличен ортопедичен ефект. Но първият матрак с мемори пяна (Memory Foam) се появява едва през 1992 г. Той е произведен от Tempur-Pedic.

През 70-те години на ХХ век е разработена технология за производство на синтетичен латекс, чиито свойства практически не се различават от тези на естествения латекс, но е много по-евтин. Матраците от латексова пяна стават по-достъпни за хора със средни доходи.

От средата на века се появяват първите матраци от пенопласт. Водещи лекари ортопеди участват в разработването на ортопедични матраци, които осигуряват отлична поддръжка на стойката. През 1990 г. Джеймс Маршал измисля системата „Pocket Spring“ – система от отделни, независими пружини.

История на матраците в наши дни.

Днес се обръща по-голямо внимание на новите материали, докато конструкцията на основата на матрака остава по същество непроменена. Разнообразието от матраци, предлагани днес, позволява да се задоволи и най-взискателният и изискан потребител.

Автор

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Поръчка