Моят Матрак » Полезни съвети и мнения за матраци » Ето защо един сън е толкова важен
снимка с надпис idea

Ето защо един сън е толкова важен

Известни неща, които няма да повярвате, че са измислени в резултат на един сън…

  1. Шевна машинаЕлиас Хау (1819 – 1867) изобретателят на шевната машина споделя, че идеята за неговото изобретение дошла от един кошмар. Той сънувал, че е нападнат от канибали, които носели копия, приличащи на иглата, която по-късно проектирал.

  2. Периодичната таблица на Менделеев – по време на кратка дрямка Менделеев видял в съня си всички елементи подредени в таблица според няколко изисквания. Когато се събудил записал какво е видял и именно това е довело до появата на Периодичната таблица.

  3. Двойната спирала на ДНК – Джеймс Уотсън сънува две преплетени змии и именно това навежда него и колегите му до идеята как са структурирани молекулите на ДНК.

  4. Електромеханичен генератор, Никола Тесла – Тесла твърдял, че сънува своите изобретения и след това успявал да пресъздаде образа от съня си наяве.

  5. Структурата на Атома – През 1913 г. датският физик Нилс Бор предлага нов модел на Атома. Той сънувал как електроните обикалят около ядрото също както планетите обикалят около слънцето.

  6. Скоростта на светлината, Алберт Айнщайн – Айнщайн сънувал, че се спуска по планински склон толкова бързо, че когато се събудил бил запленен от тази идея. По късно се появила и най- известната научна теория в човешката история.

  7. Сриниваса Рамануджан – „Човекът, който знае Безкрайност“- Гениалният математик споделил на приятелите си, че всяка вечер богинята Намаккал му се явявала в съня му и пишела поредица от математически формули отново и отново. Когато се събудел той записвал и проверявал формулите.

  8. Ото Льови и неговата теория за химическото предаване на нервния импулс – През 1921г. Льови сънувал експеримент, който веднъж завинаги доказвал химическото предаване на нервният импулс. Той се стреснал и побързал да нахвърли бележки за съня си. На сутринта нямал търпение да изпробва записаното, но с ужас установил, че не може да разчете какво е записал. Учена споделил, че това бил най-дългият ден в живота му. За негов късмет на следващата вечер сънят му се повторил. За тази си теория Ото Льови печели Нобелова награда.

  9. снимка молекулаФредерик Кекуле и откритието за структурата на Бензенът – Според думите на самият Кекуле откритието за пръстеновидната структура на въглеводородът Бензен идва след като една вечер сънува змия, захапала своята опашка.

  10. Фредерик Грант Бантинг е един от откривателите на инсулина. По време на сън Бантинг чува глас, който му казва да върже по хирургически начин панкреасът на болно от диабет куче като по този начин да спре притокът на хранителни вещества. Той го прави и по този начин открива връзката между захарта и инсулина. За това си откритие Бантинг получава хиляди благодарствени писма от болни от диабет хора.

Съня е много Важен за състоянието Ви през дена, и ако искате да ставате рано и да спите по-добре, можете да прочетете нашите съвети затова на Как да ставаме рано? и Седем съвета за по-добър сън.

Повече за съня на Какво се случва докато спим?

Автор

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Поръчка